miercuri, 18 iunie 2008

Cronica..

Unul dintre mult asteptatele, si unul dintre controversatele documentare pe tema religiei, politicii, evolutiei, existentei and so on, si totusi unul dintre documentarele care pare a fi acelasi cu celelalte zeci de mii pe aceste tematici, Zeitgeist ne propune, mare surpriza, teoria conspiratiei.

Argumentele sunt din cele mai bune, religia crestina este clar o copie fidela a religiei egiptene, si a inca catorva religii al caror nume nu trebuie pronuntat, demonstratia fiind mai mult decat clara si concisa, coincidentele fiind lamurite de interpretarea constelatiilor la egipteni . Si pentru ca veridicitatea acestor premise de la care se pleaca sa nu fie contestata, entuziastul prezentator ne indeamna sa verificam sursele pe internet. Bineinteles, pe vremea egiptenilor erau doua tipuri de oameni, cei care scriau papirusuri si cei care postau pe internet, asa ca utilizati cu incredere google-ul.

O alta idee cutremuratoare este cea a manipularii, despre care acelasi prezentator incearca cu multa dragoste in suflet pentru noi sa ne previna. El ne deschide mintea si ne arata cum am devenit sclavii acestei cutii, pe care o numim televizor. Ne imbracam cum spune cutia, radem impreuna cu cutia, gandim cum ne spune cutia (panem et circenses). Argumentele lui, cum ca televizorul, calculatorul, media incearca sa ne manipuleze si sa ne guverneze viata, ar fi fost foarte convingatoare daca nu am realiza ca de fapt insusi documentarul lui este urmarit la aceeasi celebra cutie, si argumentele sale ironice indreptate intr-o singura directie n-ar fi atat de manipulative.

In final, totul este clarificat, de fapt cateva familii, cele mai bogate din lume de altfel, incearca sa obtina puterea absoluta asupra lumii, oameni included, motiv pentru care scopul lor malefic este de a implanta cate un cip in capul fiecaruia si de a ne controla ca pe niste robotei. Nu e nici o indoiala ca Rockefeller a strans toata averea pentru ca stra-stra-stranepotul sau sa conduca lumea.

Adevar sau provocare?